"Den slutgiltiga lösningen" feat. Jimmy Pot

Jag försöker dela en länk på Facebook och börjar, min vana trogen, skriva en kort beskrivning av innehållet eller en blänkare om vad jag tycker är värdefullt med länken och det blir längre och längre. Efter tredje stycket har jag dessutom blivit rätt så konfrontativ, och eftersom vi är på väg till Ikea väljer jag att skita i alltihopa och skriva ett längre inlägg om det hela framåt kvällen (läs: "nu").

Länken gick till en krönika i Sydsvenskan av Per T Ohlsson. Han har läst en rapport (Du hittar den här) om framväxten av nationalismpopulistiska och högerextrema partier i den europeiska, politiska myllan.

Slutsatsen är dramatisk. I ett Europa som inte sett maken till en liknande ekonomisk kris sedan 30-talet växer främlingsfientliga, nationalistiska partier upp som slemmiga svampar över hela kontinenten. Norge, Grekland, Ungern, Frankrike, Nederländerna, Storbritannien, Österrike, Belgien, Danmark, Finland, Italien, Sverige... Och på det, rasismen. Mot judar, muslimer och idag framförallt romer:

"I Ungern utmålas romerna som roten till allt ont. I Tjeckien, där merparten av romerna gick under i Förintelsen, marscherar högerextremister genom romska områden och skanderar "svarta svin, vi slaktar er alla!" I Bulgarien händer det alltsomoftast att romer nekas elementär sjukvård. I slovakiska samhällen byggs murar för att skilja romer från övriga invånare. I Rumänien tvingas romska barn gå i speciella skolor. /.../ Romer vräks från sina bosättningar i Italien. Frankrikes socialistiske inrikesminister Manuel Valls har förklarat att de flesta romer inte kan integreras och därför bör utvisas." -Per T Ohlsson

Behöver jag påminna om vad krisen på 30-talet ledde till för Europa? Vilka partier som ploppade upp och vad som hände när de fick makten? Behöver jag dra upp parallellerna, eller syns de ändå?

Förklaringen till framväxten av, och stödet för de här partierna - i alla fall delar av den - står förstås att finna i nämnda kris. Snittarbetslösheten i EU är 12%, medan ungdomsarbetslösheten i länder som Grekland och Spanien är hutlösa 50%. Och man räknar med att uppemot 120 miljoner européer lever under fattigdomsgränsen. Röda Korset har måst öka sitt arbete på hemmaplan.

Röda Korset, liksom! Bilden jag ser framför mig är ett litet negerbarn med uppsvälld svältmage, flugor i ögonen och en rödaktig, brännande torr ökensand överallt runtomkring. Att överföra den bilden till svenska eller ens europeiska förhållanden är så svårt att den blir närmast abstrakt. Svår att förstå.

Det är klart att alla de här människorna bär på en djup oro för sin egen och sina anhörigas situation. Klart de letar efter en lösning. Klart de känner sig svikna av sina regeringar, sina gamla politiska ledare. Klart de är arga och missnöjda.

Men för helvete! Skyll inte på "de andra"! Skyll inte er/vår olycka på invandrare, muslimer, judar, romer, långtidssjukskrivna, andra arbetslösa eller vad den nu är som är populärt att tycka illa om hemma hos er. Det är lika lite deras fel som det inte heller är ert eller vårt.

Släng ut varenda arab. Visst, gör det. Men vem ska du skylla på sedan, när du upptäcker att det inte blev ett dugg bättre efteråt? Stäng in dig bakom ditt lands gränser, sköt ditt och skit i andra, men bli för fan inte förvånad när du upptäcker att det inte heller hjälpte.

Europas kris är självförvållad - det krävs inte mycket hjärna för att inse det - men det beror inte på ansvarslös invandringspolitik eller oförmåga att assimilera romer i den nationella gemenskapen. Lösningen finns inte där ni letar den, lika lite som lösningen fanns hos Adolf Hitler, Lenin, Stalin, Pol Pot, Kim Jong Il...

Och faktiskt, en röst på Jimmie Åkesson är i förlängningen en röst på Pol Pot eller någon av de andra killarna i "mysiga klubben".

Det är dags att börja fatta det. Och agera utifrån det. Nu.