1. Minnen

"Det första jag minns är ett dunkande ljud, sedan öppnade jag antingen ögonen eller så tändes ljuset..."

Alasdair Gray skrev på sin debutroman Lanark i tio års tid innan den blev klar. Det är en episk roman om en både älskvärd och obehaglig karaktär som inledningsvis går under namnet Lanark, men som egentligen heter Duncan Thaw och är en lite för självbiografisk karaktär för att man skall känna sig bekväm när man läser boken.

bilden lånad från rampantscotland.comLance Cunningham hittade boken i ett antikvariat i Kalmar som jag inte minns vad det hette eller var det låg. Möjligtvis nära centralstationen. Hursomhelst får historien börja här.

Lance valde boken bland hundratals andra av flera anledningar. Den var inbunden. Den var tjock - 583 sidor. Omslaget var intrikat illustrerat och det kom att finnas fler helsidesillustrationer i boken. En snabb genombläddring visade sig att den började med del tre, följd av prologen, första delen, ett mellanspel, andra delen och så fjärde boken, med epilogen inbäddad mellan kapitel 40 och 41. En enda röra.

Dessutom var boken en stilistisk lekplats och kanske var det det som fällde avgörandet. Jag tror nämligen det här kan ha utspelat sig ungefär samtidigt som Lance och hans dåvarande kamrater - han bodde på en ö utanför Kalmar där han tillsammans med en grupp likasinnade skrev litteratur eller var kulturella på andra sätt - arbetade mycket med poesi och form. Jag ska se om jag har något exempel på hans skrivande liggande någonstans här.

Vänta.