2011 såg jag sju filmer som jag sedan fick betyget ett (1) på Filmtipset. En etta innebär att filmen ifråga är så usel att det är närmast provocerande och jag blir på dåligt humör. Den kan också vara en besvikelse av samma mått.

Av dessa sju filmer var fem från åren 2004 - 2009, de övriga två var från 1990 och 1992.

Så jag frågar mig spontant: Kan man av sju usla filmer dra slutsatsen att nya filmer generellt sett löper större risk att vara sämre än äldre?


De två mest mainstream av filmerna, ”Funny Games U.S.” och ”Ghost Rider”, är båda från 2007. Båda måste anses lovande enligt mina preferenser - ”Funny Games US” är en remake av det tyska mästerverket (som fick en femma - jag återkommer till den en annan gång) och dessutom regisserat av samme regissör medan ”Ghost Rider” bygger på Marvel-hjälten med samma namn (och spelas av favoriten Nicolas Cage) – och normalt sett borde betyget på dessa vara högre. Men jag blev så provocerad av karbonkopian av ”Funny Games” (i princip hade det räckt med att dubba originalet – slutresultatet hade blivit detsamma) att allt över en etta var omöjligt och vad som var fel med ”Ghost Rider” minns jag inte. Antagligen var det allt.


Bara en av filmerna, ”Murder-Set-Pieces”, gjorde misstaget att försöka vara chockerande samtidigt som den saknade innehåll. Jag hade nog gissat på fler, eftersom den typen av film är lite av ett hatobjekt i min värld. Förvisso kan man kanske peta in Richard Kerns "The Evil Cameraman" i det här facket också, men även om den också sög, så fanns där i alla fall ett spår av ambition, som helt saknades i den förstnämnda.


Däremot förvånade det mig att hitta både ”Primer” och ”Dust Devil” bland årets största misslyckanden, eftersom båda filmerna har ett lovande anslag och borde tilltala mig. ”Dust Devil”, som väl är tänkt som en slags skräckfilm, var dock alldeles för osammanhängande med dåliga skådisar och allt som går att hitta i en usel film, medan ”Primer”, som jag tror är menat som en "intelligent" film, mest brottades med det förstnämnda – vilket inte kan vara godkänt om man riktar sig till nördar och teknologer.


Kvar har vi dokumentären "2012:Science or superstition" (kan ses i sin helhet ovan), som lyckades med konststycket att utge sig för att vara en film om den kommande apokalypsen (mindre än ett år kvar nu), men som spårade ur totalt och blev en löst sammansatt samling intervjuer med enkelspåriga konspirationsteoretiker som ingen frivilligt lyssnar på i normala fall. Förstå min besvikelse!

Så äntligen till listan. Här har ni Jannes ettor för året 2011 (håll er undan!):

  • 2012: Science or superstition – Dokumentär om jordens förestående undergång som spårar ur och blir en konspirationsteoretisk gegga av substandardsnitt.
  • Dust Devil – Richard Stanley (Hardware) framställer sig själv som sinnessjuk filmskapare i denna förvirrade gyttja om... Ja, vadå?
  • Funny Games U.S. - Michael Haneke dubbar sitt mästerverk till engelska helt utan anledning. Omotiverad film – motiverad etta.
  • Ghost Rider - ”Moahahaha!!! Få filmer förtjänar sin etta som denna. Ingenting är bra här. ” -Jag kommenterar på Filmtipset
  • Murder-Set-Pieces – Nazistfotograf våldtar och mördar medan publiken gäspar och stänger av.
  • Primer – Nördar bygger en maskin och så är det nån intrig som uppstår..
  • The Evil Cameraman – Lite som ”Murder-Set-Pieces”, men med högre ambition (och lägre budget). Kortfilm, lyckligtvis.

    Vadå? Frågan? Ja, nej, jag vet inte. Antagligen är det väl en slump att runt 70% av filmerna var såpass nya, men å andra sidan är det svårt att hitta guldkorn i det nuvarande flödet av nyproducerad film. Är det kanske för lätt att göra film nuförtiden?