Jaha? I 3D?

Jo, men podracet kan nog bli jävligt läckert i 3D.

Men behövs det?

Nej. Ingen av rullarna behöver 3D-behandlas. Möjligtvis kan George Lucas behöva en omgång stryk, men 3D. Näe.

Jag hade tänkt skriva en kort kommentar på Filmtipset om det faktum att bluray-versionen av filmen fick mig att höja den betygsmässigt ett snäpp, men jag hann inte ens börja förrän nyheten om att filmerna skall komma ut i 3D med början nu i februari slog ned som Darth Maul i botten av det där schaktet han ramlade ner i. Hallå, liksom!

Jag har gått på/accepterat George Lucas girighet sedan strax innan Jedins Återkomst hade biopremiär och än idag kan jag ångra att jag sålde den där AT-ST gångaren med kartong och allt för bara ett par hundra. Den är/var värd klart mer än så och jag förtjänar faktiskt lite återbäring på allt jag lagt ut eller snarare ner i hans ficka. Att köpa en "the complete saga"-box på bluray var liksom droppen. Jag har dem ju på DVD också, såatte...

Hursom. Jag har tidigare ansett att den första delen är alldeles för barninriktad för att passa ihop med de övriga Star Wars-filmerna. Men nu ser vi om filmerna i episod-ordningen 4, 5, 1, 2, 3, 6 - och då är det uppenbart att åtminstone episod 4 också är vääldigt barninriktad. Med de mänskliga robotarna, den harmlösa humorn och det lite omogna angreppsättet på vilket de flesta agerar och reagerar. Alternativt är det en naiv världsbeskrivning, och även det kan ju klassas som barnsligt.

Så idag får jag backa och erkänna filmernas konsekventa målgruppstänk. Vore jag inte uppvuxen med de gamla filmerna skulle jag rysa efter bara ett par minuter i Star Wars-universat. Det är så ologiskt, osannolikt och rentav korkat att det inte finns mycket som kan rädda någon av filmerna från sågning. De första två (tre) filmerna innehåller så mycket bakgrundsfakta som - i skenet av de nya filmerna - är helt felaktigt. Och det har gjorts felaktigt av mannen som gjorde de första tre filmerna, eftersom han ändrade i bakgrundshistorien när han gjorde de sista tre filmerna.

En normal filmskapare skulle anstränga sig för att hålla fast vid bakgrundshistorien och sväva ut i de tomma partier som oundvikligen dyker upp. Men inte George Lucas inte. Nej. Istället hittar han på något nytt och låter Obi-Wan Kenobi framstå som en senil idiot när han i den fjärde delen påstår att Yoda var hans läromästare. Till exempel.

Men filmen (The Phantom Menace - vad står titeln för, egentligen?) är ändå bra. Det är lite babbligt och för mycket information som måste ut på lite för kort tid. Men annars är det ändå helt okej underhållning. Jar Jar Binks programmerare (eller vem som nu är skyldig) kunde förstås ha programmerat in lite rudimentär skådespelartalang när han ändå var i farten - som det är nu är han bara pinsam. Men som sagt. Helt okej underhållning. Det tyckte jag faktiskt inte när det begav sig.

Betyg: 6/10