Ok. Sist jag såg den var när den gick på bio och jag var rätt så besviken efteråt. Gav den en stark två på Filmtipset och det säger en hel del, med tanke på att Spindelmannen är min superhjälte nummer ett.

Första filmen är ett litet mästerverk, även om det är väldigt tydligt att den (bara) är första delen i en serie filmer. Slutet är som ett öppet sår som spiller över i den andra filmen, som även om den håller kvar vid fokuset på Peter Parker som person, också är lite tunnare och mer actionfokuserad.

Och även om jag tycker att Venom är ett ganska trist bidrag till Spindelmannens skurkgalleri, kände jag att det nog kunde bli bra ändå.

Vid det här laget hade jag tagit del av ryktena om att det planerades totalt runt sex-sju filmer om Spindelmannen, och planteringar som dr. Curt Connors lovade ju att det skulle komma andra skurkar framöver. Men av någon anledning hade filmbolaget börjat backa med de här planerna. Möjligtvis hade man t.o.m. backat så långt att Raimi & Co. fick lite lätt ångest och beslöt att fylla upp den tredje filmen med så mycket material som möjligt, för att kanske i bästa fall kunna göra en avslutande fjärde eller femte film.

Så vad händer i filmen?

1. Peter tänker fria till Mary Jane. Men han är ganska skitnödig inför det här prospektet och samtidigt stiger Spindelmannens nyvunna popularitet honom åt huvudet ganska rejält.

2. Harry Osborn är övertygad om att Peter bär skulden till pappans död och försöker hämnas.

3. Flint Marko förvandlas till Sandman och måste stoppas. Det kommer dessutom fram att det var han som dödade farbror Ben.

4. En symbiot anländer från rymden och använder Peter som värd. Den påverkar hans personlighet negativt och Peter inser att han måste bli av med symbioten. Det här är nog den storyline som får lida mest av ihopslagningen: Symbioten krashlandar i, typ, Central Park alldeles bakom Peter och Mary Jane utan att någon av dem märker det och som av en slump råkar Peter befinna sig högst upp i ett kyrktorn när han förstår att han måste bli av med den.

5. Eddie Brock förvandlas till Venom som ett resultat av att Peter lyckas göra sig av med symbioten. Hans hämndbegär gentemot Peter förstärks av symbioten, som även den känner sig sviken och ratad av Peter. Gör er beredda på strid...

Allt detta på lite över två timmar är för mycket. Det känns som att åtminstone den sista punkten i min lista borde hamnat i en efterföljande film. Alternativt hade man kunnat plocka bort hela det spåret och satt det i nästa film istället. Nu får vi istället två¨filmer i en och det sänker tyvärr båda filmerna. Det är förvisso bra action och drama hela vägen. Men vissa inslag hade behövt förstärkas för att göra det angeläget och intressant.

Det allra värsta är dock att Spider-Man 3 oavsiktligt blev den avslutande delen i en trilogi - för som sådan är den en total katastrof. Alldeles för många lösa trådar kvar. Och ingen Lizard.

Men det blir nog ett blu-ray köp ändå...

Betyg: 3/5 (6/10)