Pushin' up Daisies är den andra filmen i världshistorien att erhålla ekonomiskt stöd från Lancefestivalen. Egna VHS-projekt undantagna. Det är i första hand en dramakomedi om två bröder som försöker återförenas efter en tragisk händelse. I andra hand är det en metafilm - en film om en kille som gör en bakomfilm för en film. Och så i tredje hand är det alltså en zombiefilm - anledningen till att jag överhuvudtaget gick in och stöttade det här projektet. Dock vill jag redan nu varna zombiefilmfans för att zombieinslagen är väldigt bakgrundsmässiga.

Filmen är välgjord, om än amatörmässig. Det är en svår konst, kanske mer så när man plöjer så nära mainstreamfåran som sker i denna film, än när man bryter ny mark (nåja) på det sätt som skedde med Odjurets Festtåg. Skådespeleriet blir tydligare, liksom dialog och... Ja, det mesta. Allt måste flyta bättre. Kännas naturligare. Det ligger förstås filmmakarna i fatet, men inte så mycket som anslaget i sig.

Huvudpersonen, Darren, vill nämligen spela in en dokumentär om sin bror. Men när zombieapokalyspen äger rum blir det lite bökigt att följa en florists vardag utan att låta sig distraheras av de allerstädes närvarande zombiesarna. Darren kämpar med kameravinklar och andra tricks (som att hänga lakan över zombiesarna) för att inte filmens kärna skall sabbas. Det blir lätt lite tokroligt.

Det är ingen dålig film. Men man bör komma ihåg att det är en amatörfilm. Och att den, när den är som bäst, egentligen bara är småtrevlig och smårolig.

Betyg: 3/5