Queensrÿche - Operation: Mindcrime

mindcrime logoQueensrÿche kommer till årets upplaga av Sweden Rock Festival. Och inte nog med det - de kommer enligt uppgift att köra den klassiska plattan "Operation: Mindcrime" rakt av! Man får hoppas det innebär scenshow och allt...

Jag minns egentligen inte vilket år det var - men det måste ha varit 1988 - som skivan släpptes. Men jag minns att de i radioprogrammet "Rockbox" (det hette nåt i den stilen) i P3, spelade hela sidan A i ett av programmen. Jag spelade lyckligtvis in det på band, och det bandet gick oabrutet i bandspelaren den sommaren.
Vilken grej! Det var en konceptplatta om Nikki, en ung kille som råkar bli insyltad i en revolutionär rörelse som leds av den mystiske "Dr. X".
Skivan börjar med att Nikki vaknar på ett sjukhus. På TV'n sänds en nyhetsrapport som berättar om någon dramatisk händelse som ägt rum. Man förstår att Nikki är inblandad på något sätt, men innan man hinner få mer ledtrådar från nyhetssändningen, kommer en sköterska in med en spruta sömnmedel och orden
-Sweet dreams, you bastard.
Det sista mumlas fram med rösten fylld av förakt och det skänker en fantastisk dramatik åt situationen. Vad är det egentligen han har gjort??
Så börjar sömnmedlet verka, men istället för att somna bort från alltihopa, börjar Nikki minnas:
-I remember now. I remember how it started. I don't remember yesterday, I just remember doing what they told me... Told me... Told me...
Och DÄR brakar skivan igång på allvar! Ett drivande trumkomp, det är lite marchtakt över det, och suggestiva gitarr-riff öppnar upp för det som sedermera har blivit en av mina favoritskivor någonsin, alla kategorier.
Jag köpte den på vinyl, och tog den t.o.m. med mig till biblioteket, där jag lyckades övertala biliotekarien att spela den i deras hörlurssystem. Det är den enda skiva jag faktiskt slitit ut genom att spela den så mycket. Nu har jag den lyckligtvis även på CD. Och genom åren har jag även samlat på mig andra verioner av den; som en livevideo, "Operation: Livecrime" på både VHS och DVD. VHS'en släpptes som en box och innehöll även en live-CD. Och så förstås "Video: Mindcrime" - en VHS med några videor till låtarna på skivan. Det hade kunnat bli coolt, men när inte alla låtar var med, blev det mest lite fånigt. Coola videor, dock.
Det enda som egentligen saknats, har varit att jag aldrig själv fått uppleva "Operation: Mindcrime" live. Det närmaste jag kommit var när de körde ett par låtar från plattan, förra gången de besökte Sweden Rock (Festival).

Men nu är det alltså dags! Nästan 20 års väntan är (snart) över.

-Janne

P.S. Ja, just det. Det hade jag glömt. Om en månad släpper Queensrÿche "Operation: Mindcrime II". Jag har inte hört något, och jag vet inte om jag törs lyssna på några låtar i förväg heller (man erbjuds att lyssna på ett par liveversioner). Mina förväntningar (läs: krav) på en uppföljare till en av världens bästa plattor är såklart skyhöga. Och, för att vara helt ärlig, ingen av deras andra plattor, vare sig före eller efter "Operation: Mindcrime", har varit något man hänger särskilt högt i julgranen. Men jag måste ju köpa den. Det finns inga andra alternativ...


Det här inlägget har grävts fram med hjälp av The Wayback Machine. Tacksomfan!