Behöver vi Rundgång?

Det pågår en diskussion om nedläggningen av TV-programmet "Rundgång" på alicecooper.se's forum. Inget konstigt med det. Men det som slår mig är att trots all den kritik som framförs mot programmet, verkar de flesta vilja ha det kvar.

Många föreslår stora förändringar av såväl format som innehåll: Längre programtid, seriösare framtoning, fördjupade inslag... Vissa menar dessutom att man kört helt fel låtval och spelar låtar som inte representerar artisterna - vad man nu menar med det? (En låt av, säg, Metallica är väl representativ för Metallica, oavsett om det är "Whiplash" eller "St. Anger"?) När det kommer till kritan, verkar de flesta vilja ha kvar programmet i etern av det enda och enkla skälet att det är ett hårdrocksprogram. Men... Om jag vill höra hårdrock är det väl otroligt mycket enklare att plocka fram en skiva ur CD- eller vinylhyllan än att försöka passa en tid som ändå inte passar särskilt bra när man har barn och jobb.

Visst finns det förstås ett värde i ett program som kör hårdrock. Jag är ju själv uppvuxen med MTV's "Headbanger's Ball" med Kristiane Backer (som tyvärr senare ersattes av Rundgångs kvinnliga programledarmotsvarighet: Vanessa Warwick) som programledare. Förutom att få höra och se hårdrock som jag gillade, upptäckte jag nya och spännande band genom att se programmet i fråga. Det var en fantastisk källa att ösa ur för någon som fortfarande var intresserad av att hitta ny, spännande musik.

Men...

Idag finns det andra och bättre möjligheter för detta än att se ett halvtimmes TV-program en gång i veckan. Via nätet kan jag på en mängd olika sätt hitta ny och spännande musik som jag aldrig - och jag upprepar: ALDRIG - skulle få höra i ett program som Rundgång eller Headbanger's Ball. Jag kan hitta musik som måste köpas från en Rumänsk webshop, eftersom den är så obskyr att den inte går att få tag på (lagligt) på annat sätt.

Så den funktion "Headbanger's Ball" fyllde i början av 90-talet, fylls inte längre av ett program som "Rundgång". Dessutom framträder ju dessa program i skenet av ovan sagda som de reklamfilmer de egentligen är.

Det musikaliska utbudet i Rundgång har bestått av idel väletablerade och/eller hårdlanserade hårdrocksband. Hur intressant är det?

Så, musiken går bort. Vad finns då kvar av programmet som kan ge det existensberättigande? Intervjuerna och de andra inslagen. Jag har bara sett ett program - det då de intervjuade Alice Cooper. Den intervjun var milt sagt usel. Inget sades egentligen i den intervjun, som inte sagts förut. Faktum är att man antagligen kunde hitta allt som sades i intervjun genom att bläddra igenom sina gamla "Okej" från tiden mellan '86 - '92. Man skrapade bara på ytan. Jag gissar också att programseriens övriga intervjuer följde samma mall.

Och de övriga inslagen? Varför t.ex. spela pingis med ett par medlemmar ur Hammerfall? Hur bidrar det till en ökad insikt i deras musik? Vad säger det oss om Hammerfall? Sångaren i Dark Tranquility (tror jag det var) tipsade oss i ett avsnitt om var Europas bästa skräpmat fanns att köpa. Tack så mycket, det var precis vad jag alltid har funderat på när jag lyssnat på deras skivor! Det närmaste seriöst de kommit (mig veterligen) var när de avhandlade sexismen inom hårdrocken. Det var roligt, med anspelningar på hur rapen kommit att "ta över" den objektifierande bilden av kvinnor, och det hade kunnat vara både intressant och seriöst, men som resten av programmet blev det mest fjantigt.

Nej, ett musikprogram måste innehålla mer än musik för att vara värt att lägga ner tid på att se. Jag tror att man skulle kunna lära sig mycket av Musikbyråns redaktion - nu är det sällan Musikbyrån gör något om band som tilltalar mig, men ändå... Tänk er ett hårdrocks-musikbyrån! Bra intervjuer, intressanta reportage och långa liveinspelningar - båda nya och gamla.

Kanske kunde man skänka Rundgångs budget och programtid till Musikbyrån?


Det här inlägget har grävts fram med hjälp av The Wayback Machine. Tacksomfan!