Vad kostar en plastspade?

Jag gillar inte att gnälla offentligt. För det första är det sällan konstruktivt - det är mer som att lägga en spya. För det andra inger det inget direkt förtroende för den gnällande parten. Och för det tredje - som på sätt och vis överlappar det första - är det lite grand som onani.

Men jag går också regelbundet på arbetsplatsträffar, APT'n. Häromdagen hade vi ett sådant och fick då veta att vi har 3000 kronor att spendera denna termin. Per avdelning. Och nu tänker jag gnälla, så de som inte gillar spyor eller onani kan sluta läsa nu (ni andra kan klicka på "läs mer" länken nedan).

Vi har 17 barn inskrivna på vår avdelning. Det ger alltså ca 176,50 kronor per barn och termin. Pengarna ska användas till det material vi kan tänkas behöva för att tillgodose att barnen (och vi) kan sträva mot läroplanens mål med gott resultat. Vill vi vara fräcka kan vi dela in den här målbilden i posterna "undervisning" och "rekreation", där undervisning står för den pedagogiska verksamhet vi bedriver och rekreation står för barnens möjligheter att bearbeta undervisningen (generellt i form av olika lek-aktiviteter). Då satsar vi ca 88 kronor per barn och termin på undervisning respektive rekreation. En termin är består av ca 90 (arbets)dagar, eller ungefär 18 veckor/4,5 månad. Det ger ca 20 spänn i månaden per barn eller 40 spänn om vi slår ihop undervisning och rekreation. Det ger en "veckopeng" på 10 kronor.

Nu vet jag att beräkningen är ganska tillspetsad, men då nyckelordet för kvällen är "gnäll" låter jag det bero.

Tio kronor i veckan eller två kronor per dag. Vad får vi för det? Hur många A4 kan ett barn måla innan pengarna är slut? Vad kostar en plastspade? (En spade i PVC med långt skaft kostar 20 kronor - och tar två veckor för ett barn att tjäna in.) Sifferbaggar - en pedagogisk leksak för de yngsta - kostar i sammanhanget hutlösa 165 kronor - d.v.s. nästan alla pengar ett (1) barn drar in på en termin. Visst kan alla barn dra nytta av sifferbaggarna och månne håller de i flera år, men är det verkligen värt priset? Det är en investering av ett barns samlade inkomst under 4,5 månader!!!

Ja, det är gnäll. Beräkningarna är tillspetsade och det finns flera sidor och nyanser att beakta, samt utgifter som är både självklara och rimliga - min lön, t.ex.

Men att bara 40 kronor av en månatlig förskoleavgift på som mest 1287 kronor hamnar i "barnets egen ficka"...

Jag vet inte. Det är lite i underkant, kan tyckas.