Regelvärk

Åsa rotade i min garderob efter hårdrockströjor att låna och jag ryste inombords som jag alltid gör när hon rotar i min garderob. Och sedan hade jag ingen plats för luvjackan jag köpt, så jag lade den underst i högen med kläder som är halvvägs inne i garderoben (i garderoben bredvid, där jag förutom luvjackor och tjocktröjor också har kostymer och liknande). Där har vi en liten konflikt, jag och Åsa. Vi skjuter de där kostymerna och grejerna som alltså hänger på galgar på en stång fram och tillbaka - jag åt vänster och hon åt höger. Jag åt vänster eftersom min hög med kläder som är halvvägs inne i garderoben ligger till höger och den måste liksom bildas genom att jag kastar in kläderna ovanifrån. Och även när jag förstås hämtar kläderna från högen, vilket jag gör uppifrån och ner. Vem gräver i en hög från undersidan?

När jag ska plocka fram nya kläder att ha, börjar jag alltid i högen med kläder som är halvvägs inne i garderoben, eftersom det finns en förväntan på mig att högen ska in i garderoben eller försvinna på något annat sätt. Jag tar det översta plagget och lägger på sängen, sedan fortsätter jag med plagg efter plagg - hela tiden det översta - tills jag har en komplett utstyrsel eller högen är borta. De eventuella dubletter jag plockat från högen viker jag ihop och lägger på sin rätta plats i garderoben. De eventuella kläder som ligger kvar i högen får ligga kvar i högen till nästa gång jag ska plocka fram nya kläder att ha.

I garderoben har jag mina kläder sorterade. På översta hyllan ligger shorts och kjolar/kiltar. De ligger huller om buller och jag tar den som ligger närmast. Även långärmade tröjor - det fåtal sådana jag äger - ligger på den översta hyllan, ihopvikta i en stapel. När jag behöver en långärmad tröja tar jag den understa, medan jag då jag lägger in tröjor lägger dem överst i stapeln. Nästa hylla rymmer t-shirts och linnen (och någon enstaka långärmad undertröja). Jag har alldeles för många t-shirts. De ligger ihopvikta och staplade i högar, blandade med linnena. När jag behöver ta en ny t-shirt (eller linne) från garderoben tar jag alltid den understa tröjan i den vänstra högen, medan jag då jag lägger in t-shirtar (eller linnen) lägger dem överst i stapeln till höger om den vänstra (mittenstapeln, eftersom det är tre staplar och ytterligare tre staplar innanför dessa tre). Under t-shirt hyllan hänger mina skjortor på en stång. Jag tar från vänster och hänger in från höger. Lite grand beroende på vilken t-shirt (eller linne) jag plockat fram, kan jag hoppa över kortärmade skjortor samt "halvskjortor" (med krage, men som man inte kan knäppa upp helt och hållet - ni förstår vad jag menar) och alltså inte ta den längst till vänster. Men jag söker mig då fram från vänster till första modell som passar. Strumpor och kalsonger ligger i lådor och jag tar helt enkelt de som ligger närmast - precis som med shortsen och kjolarna/kiltarna.

Att jag lade luvjackan längs ner i högen med kläder som är halvvägs inne i garderoben berodde alltså på att det var fullt på hyllan för luvjackor och tjocktröjor. Jag konstaterade att jag hade för många och antagligen borde slänga en och låta dess plats ersättas av den nya luvjackan. Men det låter sig inte göras i en handvändning. För att kunna slänga ett plagg - oavsett vilken sorts plagg det är - måste det först plockas ur garderoben (eller högen med kläder som är halvvägs inne i garderoben) och användas. Sedan måste jag komma ihåg att slänga plagget istället för att lägga det i tvätten, annars hinner plagget liksom påbörja ett nytt varv i det här klädeskretsloppet.

Reglerna kan bändas lite vid särskilda tillfällen. Ska jag t.ex. resa bort tar jag alla kläder direkt ur garderoben och hoppar alltså över högen med kläder som är halvvägs inne i garderoben. Och eftersom jag, sedan jag började använda kjol/kilt, tycker att shorts är ett osannolikt obekvämt plagg, tar jag mig faktiskt ofta friheten att medvetet ta ett sådant plagg istället för shorts. Dock inte om jag plockar ur högen med kläder som är halvvägs inne i garderoben. Och i den sällsynta händelsen att jag ska delta i ett synnerligen högtidligt tillfälle åsidosätter jag de flesta av reglerna till förmån för ett lite mindre oordnat yttre. Men bara då.

Jag har skrivit ett sådant här inlägg tidigare (vet inte var det tagit vägen, dock). Nu, liksom då, vet jag inte riktigt hur jag ska knyta ihop säcken. Jag borde väl återkoppla till jakten på hårdrockströjor. Eller luvtröjan.

Så. Då var det gjort.

Nyckelord