Tystas ner

"Dom vill bygga ett land på hat
På ignorans och rädsla
Nej tack, det är bra
Vi behöver kärlek till varje människa
Så i 2014 får vi se vad vårt land är gjort på
Och jag hoppas att jag får se att rasisterna försvann
Och att fascisterna försvann
För hjärtat sitter här till vänster
Så tänk efter vilken sida ni vill skall leda detta land" -Svarta Duvor & Vissna Liljor

Det här är outrot till - eller sammanfattningen av - en av de protestsånger som den statliga radion häromveckan beslöt att censurera p.g.a. att den "kan komma i konflikt med bestämmelsen om mediets genomslagskraft pga /.../ bestämmelsen om opartiskhet - eftersom den innehåller ett klart ställningstagande bl.a. mot SD och M."

Jo, och det är dessutom en i vissa stycken våldsam text. Men våldet i sig är inte det problematiska. Faktiskt. Ta vilken Eminem-låt ni vill, eller kanske ni föredrar Beatles?

"You better run for your life if you can, little girl
Hide your head in the sand little girl
Catch you with another man
That's the end'a little girl

Let this be a sermon
I mean everything I've said
Baby, I'm determined
And I'd rather see you dead" -Run For Your Life

Jag kan googla våldstexter hela natten om jag vill, men det får räcka med dessa två exempel och detta enda citat. Poängen torde vara tydlig ändå. Såvitt jag vet har SR inte svartlistat vare sig Eminem eller Beatles - men å andra sidan har ingen av dem kritiserat den sittande regeringen (i Sverige) eller Sverigedemokraterna.

Nej, problemet för SR är inte att texten är våldsam, utan att den är våldsam och att den öppet kritiserar regeringen och att den gör det i samma andetag som den tar bestämd ställning mot den allt starkare och tydligare rasismen i samhället. Och de gör det på svenska. Kontentan blir att Regeringen Reinfeldt riskerar att blandas ihop med SD som en av orsakerna till det som i texten utmålas som problemet:

"Dom gamla är inte fria och dom unga får ingen framtid
Ja, dom tar dig och skickar hem dig fast du bott här hela ditt liv
Svarta duvor dyker och liljor finns inte kvar
Men drömmen i oss lever trots att landet blir begravt"

Jag kan tycka att texten i vissa stycken är problematisk, och att den är konfrontativ på ett lite för våldsamt sätt för att jag ska tycka att det är smakfullt ur ett rent konstnärligt perspektiv. Men då utelämnar jag det faktum att vi snackar hiphop och att det konfrontativa/explicita faktiskt är en del av just det konstnärliga uttrycket inom genren. Återigen vill jag hänvisa till exempelvis Eminem som gott (eller kanske dåligt) exempel.

"Got pissed off and ripped Pamela Lee's tits off
And smacked her so hard I knocked her clothes backwards like Kris Kross" -My Name Is

Våldsamheten blir en smaksak. Eller en tolkningsfråga. Oavsett vilket förblir Sveriges Radios beslut att utöva restriktioner för spelandet av "Svarta Duvor..." en form av censur, och jag vill därför avsluta med att påminna om vad som ägde rum i just Sveriges Radios P2 den 3 mars 2012 (och som jag blev tipsad om av - oh, the irony - den högerextrema och bitvis rasistiska sajten Fria Tider).

Då uppmärksammades Music Freedom Day, en årsdag för "musikers och kompositörers rätt att uttrycka sig fritt och mot musikcensur", vilket bl.a. kommenterades såhär av Elle-Kari Höjeberg, kanalansvarig på P2:

"Musik har alltid hört ihop med friheten att uttrycka de innersta känslorna i ord och toner. Under Music freedom day vill vi i P2 påminna om att musik i alla tider, även idag, måste försvara rätten att uttrycka sig fritt."

Jag undrar varför det inte verkar gälla för svarta duvor?