"Bio Humlebacken" är ett underjordiskt nätverk av biografer. Vi finns bl.a. i Falun, Rågsved och Majorna. Bio Humlebacken opererar under parollerna "Bio-aktivism" och "Aktiv Bio".

Cronologisk Cronenberg Festival 2012 - första halvlek

Jag var ensam hemma häromveckan och föresatte mig att gå igenom David Cronenbergs digra filmografi. Det gick sisådär, eftersom jag jobbade mer än vanligt (eller i alla fall längre dagar än vanligt), men jag hann med i runda slängar 13 filmer (av 19). Här är en sammanfattning med betygen inom parentes - för de tiogradiga betygen hänvisar jag till det ännu oskrivna engelska inlägget på min Tumblr-blogg:

Sedda filmer 2011 - Ettorna

2011 såg jag sju filmer som jag sedan fick betyget ett (1) på Filmtipset. En etta innebär att filmen ifråga är så usel att det är närmast provocerande och jag blir på dåligt humör. Den kan också vara en besvikelse av samma mått.

Av dessa sju filmer var fem från åren 2004 - 2009, de övriga två var från 1990 och 1992.

Så jag frågar mig spontant: Kan man av sju usla filmer dra slutsatsen att nya filmer generellt sett löper större risk att vara sämre än äldre?

Star Wars: Episode 1 - The Phantom Menace

Jaha? I 3D?

Jo, men podracet kan nog bli jävligt läckert i 3D.

Men behövs det?

Nej. Ingen av rullarna behöver 3D-behandlas. Möjligtvis kan George Lucas behöva en omgång stryk, men 3D. Näe.

Jag hade tänkt skriva en kort kommentar på Filmtipset om det faktum att bluray-versionen av filmen fick mig att höja den betygsmässigt ett snäpp, men jag hann inte ens börja förrän nyheten om att filmerna skall komma ut i 3D med början nu i februari slog ned som Darth Maul i botten av det där schaktet han ramlade ner i. Hallå, liksom!

Spider-Man 3

Ok. Sist jag såg den var när den gick på bio och jag var rätt så besviken efteråt. Gav den en stark två på Filmtipset och det säger en hel del, med tanke på att Spindelmannen är min superhjälte nummer ett.

Första filmen är ett litet mästerverk, även om det är väldigt tydligt att den (bara) är första delen i en serie filmer. Slutet är som ett öppet sår som spiller över i den andra filmen, som även om den håller kvar vid fokuset på Peter Parker som person, också är lite tunnare och mer actionfokuserad.

The Dead

Såg denna häromdagen och älskade den. En snabbgoogling avslöjar att det är lite av en antingen-eller film. Filmtipsets användare (alla 35) ger antingen ettor och tvåor eller fyror och femmor. Någon enstaka trea bryter mönstret, men, men... Och det är klart: Filmen har sina definitiva brister. Det handlar främst om skådespelerier och handlingen (det finns en episod i filmen, rörande ett spädbarn som kommer att definiera "ologiskt beteende på film" för lång tid framöver).

Pushin' up Daisies

Pushin' up Daisies är den andra filmen i världshistorien att erhålla ekonomiskt stöd från Lancefestivalen. Egna VHS-projekt undantagna. Det är i första hand en dramakomedi om två bröder som försöker återförenas efter en tragisk händelse. I andra hand är det en metafilm - en film om en kille som gör en bakomfilm för en film. Och så i tredje hand är det alltså en zombiefilm - anledningen till att jag överhuvudtaget gick in och stöttade det här projektet. Dock vill jag redan nu varna zombiefilmfans för att zombieinslagen är väldigt bakgrundsmässiga.

unFunny Games

Någon gång på 90-talet skrev filmskaparen Michael Haneke manus till en film som skulle bli känd under titeln ”Funny Games”. Storyn låter ointressant satt i händerna på en europeisk, i finfilmkulturkretsar förhållandevis erkänd regissör: En familj åker ut till sitt sommarställe för en tids semestermys men hamnar i händerna på två sadistiska unga män som utsätter dem för tortyrliknande behandling.

The Beast Pageant - Odjurets Festtåg

 

Albert Birney och Jon Moses hörde av sig i somras och undrade om jag ville stödja deras filmprojekt, The Beast Pageant. Såhär beskrev de filmen:

Abraham lives in a confined apartment where his only companion is a giant machine. Inside the machine is a man and a woman who take care of Abraham's every need. In this mechanical world Abraham slogs through daily life until a tiny singing cowboy bursts from his body and leads him into the wild.

Prenumerera på Bio Humlebacken